Welkom bij de grootste meubelblog!

Wat is de beste eettafel voor in mijn huis?

Een uitgebreid kerstdiner, spelletjes spelen met je kinderen of met vrienden of juist nog snel een ontbijtje eten voordat je naar weg moet? Dit gebeurt allemaal aan de eettafel bij jou in huis. De eettafel is dus een bijzondere plek in je huis. Hierdoor is het belangrijker dat je de juiste tafel hebt staan. Niet te groot, niet te klein maar ook een juiste vorm.

Hoe groot is de ruimte?

Voordat je überhaupt gaat nadenken over de vorm van je tafel is het van belang om duidelijk in beeld te hebben hoe groot de ruimte is waar de tafel moet komen te staan. Als je het lastig vindt om in je hoofd een duidelijk beeld te schetsen dan kan je ook een plattegrond maken.

Op deze plattegrond kan je de afmetingen van de kamer uittekenen en aangeven welke ruimte beschikbaar is voor de eettafel (en de stoelen). Vergeet op deze tekening ook niet de eventuele deuren en ramen, omdat deze invloed kunnen hebben op de indeling van de tafel/stoelen. Mocht je al een plek voor andere meubels hebben dan kan je dit ook alvast aangeven op de plattegrond.

Is een plattegrond voor jou wat te onduidelijk? Visualiseer het dan door middel van tape op de grond te plakken. Op deze manier kan je goed zien hoeveel ruimte je overhoudt voor een tafel. Hierbij dien je ook rekening te houden met de stoelen die aan de tafel staan en die ruimte nodig hebben om te verschuiven.

Vorm van de tafel

Tegenwoordig heb je bij vrijwel alle producten veel keuzes in vormen, kleuren en materiaal soort. Dit is dan ook bij de keuze in de juiste tafel niet anders.

Een van de keuzes die je hebt, is om voor een ronde tafel te gaan. Het voordeel van een ronde tafel is dat je met iedereen oogcontact kan hebben. Hierdoor is het makkelijker om één gesprek te voeren aan de tafel. De kans dat je hierdoor langer aan tafel blijft zitten is ook aannemelijk. Dan heeft een ronde tafel ook het voordeel dat de ruimte wordt doorbroken, omdat deze ruimte waarschijnlijk uit hoeken bestaat.

Echter is het kiezen van een ronde tafel wel volledig afhankelijk van de ruimte die je tot de beschikking hebt. Zo is het niet slim om voor een ronde tafel te kiezen als je een smalle kamer hebt. Daarnaast is het bij een ronde tafel niet mogelijk om deze te verlengen met een andere tafel. Denk hier dus goed over na als je vaak eters over de vloer krijgt, waardoor je een extra tafel moet aanschuiven.

Daarnaast zie je tegenwoordig ook steeds vaker een ovalen eettafel. Dit is een prachtige blikvanger en zorgt voor die extra gezelligheid aan de tafel, omdat je knus bij elkaar zit. Een grote ruimte is de ideale plek voor een ovalen tafel. Ook in smalle ruimtes kan een ovalen tafel juist een uitkomst zijn, omdat het weinig ruimte in beslag neemt. Het is makkelijk om een aantal stoelen aan te schuiven wanneer er bezoek komt. Een ander bijkomend voordeel is dat je je niet zo snel pijnlijk kan stoten aan een ovalen eettafel, omdat hier geen hoeken aan zitten.

Ook een vierkante eethoek behoort tot de mogelijkheden bij de keuze van de juiste eettafel. Voor een kleinere ruimte is een vierkante eettafel ideaal. Deze tafel kan je ook makkelijk tegen de muur aanschuiven. Daarnaast zorgt ook deze vorm dat je met iedereen aan de tafel makkelijk contact kan maken. Hou er wel rekening mee dat het wat lastiger is om extra stoelen aan te schuiven bij een vierkante tafel. Ook voor het spelen van een spelletje is een vierkante tafel ook niet de meest geschikte vorm.

Tot slot heb je dan ook nog de keuze uit een rechthoekige tafel. Dit is eigenlijk een ideale tafel voor een gezin waar iedereen zijn eigen ding kan doen. Een voordeel van een rechthoekige tafel is dat je een extra tafel of in ieder geval extra stoelen gemakkelijk kan aanschuiven wanneer je bezoek ontvangt. Dit betekent dat de tafel geschikt is voor een grote groep.

Een nadeel van langere rechthoekige tafel is dat je niet zo makkelijk met iedereen die aan de tafel zit contact kan maken. Tevens is het geen pretje als je je stoot aan de hoek van zo’n tafel.

Materiaal

Zoals eerder gezegd heb je bij het kiezen van de juiste eettafel niet alleen de keuze uit verschillende vormen maar ook uit verschillende soorten materiaal.

Het materiaal van je tafel draagt bij aan de sfeer die je in huis wil creëren. Afhankelijk van deze sfeer heb je de keuze uit een houten, glazen of betonnen tafel. Denk bij de keuze van het materiaal ook aan het onderhoud en de schoonmaak.

De ene tafel is gevoeliger voor kringen en vlekken dan de andere tafel. Een tafel met een olie of een lak afwerking is niet geschikt voor lang contact met water te hebben. Dit is in principe makkelijk om te lossen om onderzetters te gebruiken onder zowel glazen, borden als de pannen maar hou hier wel rekening mee.

Tevens vraagt de ene tafel voor meer onderhoud dan het andere materiaal. Een meubel van hout vraagt namelijk altijd om goed onderhoud. Met het juiste onderhoud is de levensduur van een meubel, in dit geval eettafel, ook langer.

Als je dus de keuze gaat maken in materiaal dan is het verstandig om bovenstaande punten allemaal mee te nemen in de keuze voor uiteindelijk jouw ideale eettafel in huis. Je kan hier zelf informatie over op doen en anders is het altijd mogelijk om je in meubelwinkels je te laten adviseren.

[vc_row][vc_column][woodmart_products post_type=”sale” layout=”carousel” product_hover=”tiled” sale_countdown=”0″ stock_progress_bar=”0″ highlighted_products=”0″ products_bordered_grid=”1″ lazy_loading=”yes” slides_per_view=”4″ autoplay=”yes” hide_pagination_control=”no” hide_prev_next_buttons=”no” center_mode=”no” wrap=”no” scroll_carousel_init=”no” element_title=”Producten met extra korting”][/vc_column][/vc_row]