Welkom bij de grootste meubelblog!

Wat is de beste bank in jouw huiskamer?

De aanschaf van een bank is een belangrijke keuze in de inrichting van je huis. Een bank is eigenlijk een onmisbaar meubelstuk geworden. En in de huidige tijd zijn er ontzettend veel mogelijkheden voor het kiezen van de bank. Door al deze keuzemogelijkheden is het begrijpelijk dat je af en toe door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij alle soorten banken voor jou op een rijtje. Na het lezen van dit artikel weet je precies welke bank het beste in welke huiskamer past.

Het formaat

Om een miskoop van een bank te voorkomen, is het verstandig als je vooraf de maten in de woonkamer hebt opgemeten. Dit zorgt ervoor dat je weet welke ruimte je voor de bank hebt. Als je een grote huiskamer hebt, is het advies om een ook een grote bank te kopen om ervoor te zorgen dat de bank niet wegvalt in de ruimte. Is je huiskamer wat kleiner? Let dan goed op welke bank er überhaupt gaat passen.

De opstelling

Als je eenmaal weet hoe groot de bank kan zijn, ben je aangekomen bij de keuze van de opstelling van de bank. Ga je voor een twee- of driezitsbank? Of wil je een hoekbank?

Het voordeel van een twee- of driezitsbank is dat elke zitplaats daadwerkelijk benut kan worden. Een nadeel hiervan is dan weer dat als er één persoon ligt de hele bank direct bezet is.

Tegenovergesteld is het voordeel van een hoekbank dat er een persoon kan liggen terwijl er tegelijkertijd ook nog personen op de bank kunnen zitten. Bij een hoekbank komt wel het nadeel dat dit relatief veel ruimte in beslag neemt. Dat zorgt er vaak voor dat er maar één plek is waar de bank kan staan.

De kleur

Voor de kleur van je bank is het van belang om ook naar de rest van je interieur te kijken. Welke kleur past bij bijvoorbeeld de vloer, de muren en lampen? Dit speelt allemaal een rol bij het kiezen van de juiste kleur van je bank.

Indien je een donkere vloer zou je denken dat een lichte kleur bank hier perfect maar dit. Echter zal dit niet het geval zijn wanneer de muren van jouw huis ook een lichte kleur hebben. De bank zal dan waarschijnlijk wegvallen in het geheel waardoor het geheel flets wordt.

Daarnaast zijn niet alleen de kleuren van de overige inrichting in je huis van belang maar bijvoorbeeld ook het lichtinval in het huis. Een kleur in de showroom kan in je huis met een ander lichtinval totaal verschillend uitvallen.

Om te voorkomen dat je de verkeerde kleur kiest, kan je in verschillende showrooms naar de verschillende kleurencombinaties kijken van vloerkleden, banken en muren. Hierdoor ontdek hoe de verschillende kleuren op elkaar reageren. Tevens kan je in de showroom vragen om kleurstalen mee naar huis te nemen. Vaak is dit geen probleem en kan je thuis controleren hoe de kleur er uit ziet met de juiste lichtinval.

Het zitcomfort

Bij de het kiezen van de juiste bank is het ook belangrijk om te bedenken hoe je op de bank wil zitten. Gaat jouw voorkeur uit naar vooral chillen op de bank of toch naar een actieve zit?

Indien je voorkeur uitgaat om vooral te chillen op de bank dan zal je keuze waarschijnlijk vallen op zachte zitkussens waarin je heerlijk kan ontspannen tijdens het kijken van een goede film of leuke serie. Maar als je liever voor een actieve zit gaat dan zal je keuze ook vallen op hardere kussens op de bank.

Daarnaast is ook de diepte van de zittingen belangrijk bij de keuze die je maakt. Een bank met een diepe zit zorgt meer voor het gevoel van een loungebank. Om bij te dragen aan een actieve zithouding kan je juist het beste kiezen voor een minder diep zitvlak.

Het materiaal

Om ervoor te zorgen dat je het juiste materiaal kiest dien je met een aantal factoren rekening te houden. Natuurlijk is het handig als de kleur die je wil ook in de stof of leer waar je keuze naar uitgaat leverbaar is.

Daarnaast speelt de belasting, het gebruik en de leefsituatie ook een rol bij het kiezen van het juiste materiaal. Indien je in huis grote ramen hebt die op de bank schijnen dan is het een vereiste dat het materiaal van de bank over een grote lichtechtheid beschikt.

Ook is het voor gezinnen met kinderen vaak een verstandigere keuze om voor onderhoudsarm materiaal te kiezen in plaats van zuiver leer of lichte keuren.

Het voordeel van een leren bank is dat dit stevig materiaal is wat ervoor zorgt dat de bank langdurig mee kan gaan. Een bijkomend nadeel is dat een leren bank koud kan aanvoelen in de winter. In vergelijking met een leren bank voelt een stoffen bank juist niet koud aan en zorgt een stoffen bekleding voor een warme en sfeervolle uitstraling. Het nadeel van een stoffen bank is dat dit moeilijker schoon te maken is dan een leren bank.

Kortom, het is van belang dat je goed nadenkt over de plek van de bank in je huis en waar het materiaal van de bank aan moet voldoen.