Welkom bij de grootste meubelblog!

Hoeveel spotjes heb ik nodig? Hoe bereken je het perfecte aantal

Uitzoeken hoeveel spotjes u nodig hebt kan best een lastige taak zijn, want het is echt niet iets wat u achteraf nog wilt veranderen. U wilt zeker niet eindigen met een situatie als een landingsbanen op een vliegveld, en u wilt ook geen keukenverlichting die zo zwak is dat u uw snijplank nauwelijks kunt zien.

Zelfs degenen onder ons die er niet tegen kunnen dat het ‘grote licht’ brandt, kunnen waarderen hoe ongelooflijk nuttig spots zijn als het gaat om taakverlichting. Als u uw huis aan het renoveren of bouwen bent en u zich afvraagt “hoeveel spotjes heb ik nodig?”, dan zijn wij voor antwoorden direct naar de experts gegaan.

Hoeveel spots heb ik nodig?

Ten eerste bestaat er geen pasklare oplossing voor uw spotopstelling. Professionals in verlichting en interieurontwerp hebben echter een paar vuistregels om hen te helpen een ideale plek te vinden die ervoor zorgt dat het licht gelijkmatig wordt verdeeld.

Idealiter zal uw keuken verlichting ideeën betekenen dat bij het lopen in de kamer, de verlichting is eigenlijk niet het eerste wat je opvalt. Hier is hoe om te berekenen hoeveel je nodig hebt.

  1. Volg de één-meter-regel

De eerste en eenvoudigste optie is om uw spotjes gewoon in alle richtingen een meter uit elkaar te plaatsen. Plaats ze een meter van waar het plafond de muur raakt om schaduwen te vermijden. Als u dit uitmeet, krijgt u het juiste aantal spots.

Te veel spots kunnen er lelijk uitzien. In keukens, badkamers of werkruimten hebben we over het algemeen meer licht nodig om praktische redenen.

Het plaatsen van spots op verschillende plaatsen betekent dat je kunt profiteren van verschillende omgevingsverlichting. Als je eten voorbereidt of je ’s ochtends klaarmaakt, heb je inderdaad veel licht nodig zodat je kunt zien wat je doet.

2. Deel uw plafondhoogte door twee

Nog een eenvoudige vuistregel om te berekenen hoeveel spots u nodig hebt is: Bij het plaatsen van de lampen is het altijd aan te raden om uw plafondhoogte door twee te delen, zodat u de benodigde ruimte tussen elke hoogte hebt. Je kunt dit op elke kamer toepassen.

Dus als je plafond een standaardhoogte van 2,4 meter heeft, moet je de spots 1,2 meter uit elkaar plaatsen. Hoge plafonds van ongeveer 2,6 meter, moeten 1,3 meter uit elkaar geplaatst worden.

Dit is een handig weetje om u te helpen genoeg spots te installeren om uw kamer te verlichten zonder dat het te overheersend aanvoelt. Als u deze techniek volgt, krijgt u een raster van gelijkmatig verdeelde spotjes die passen bij de grote van uw kamer.

Dat wil echter niet zeggen dat de spots in een perfect symmetrisch raster moeten worden opgesteld. Door de vorm en de hoeken van de kamer is dat misschien niet mogelijk, of u hebt misschien dakramen die in de weg zouden zitten. Bovenal zijn spots functioneel en moeten ze u licht geven waar u het nodig heeft.

3. Bereken het aantal lumen dat u nodig heeft

U kunt ook wat wiskunde doen om uit te rekenen hoeveel spots u nodig hebt, op basis van lumen en Lux (lichtsterkte). Een lumen is een eenheid die het lichtniveau meet dat een bron produceert. Lux = het licht dat één lumen op één vierkante meter uitstraalt.

Verschillende kamers hebben verschillende niveaus van lumen nodig – een keuken heeft ongeveer 150-200 Lux nodig voor sfeerverlichting en 250-400 voor taakverlichting. Vermenigvuldig de Lux met de oppervlakte. Om bijvoorbeeld de sfeerverlichting te berekenen in een keuken van 12m2, zou u kunnen berekenen: 200 Lux x 12m2 = 2.400 lumen.

Gebruik dan voldoende spots om tot 2.400 lumen op te tellen. Een standaard LED spot zal tussen 300 en 500 lumen uitstralen, dus u zou ongeveer zes spots nodig hebben voor deze ruimte.

4. Pas u aan uw ruimte aan

Zoals we al aangaven, er is helaas geen kant en klare oplossing. Verschillende factoren – waaronder de kleurstelling van uw keuken – hebben invloed op hoe licht een kamer aanvoelt. Hoeveel spots u nodig heeft, hangt helemaal af van uw ruimte, het natuurlijke licht dat er valt, en het algemene effect dat u wenst.

“Dat gezegd hebbende, zijn er enkele belangrijke punten om rekening mee te houden.
Ten eerste denken veel mensen bij het installeren van spots dat ze alleen in een lijn of in een uniform patroon opgesteld kunnen worden. en hoewel dat in sommige ruimtes goed werkt, kunnen spots ook spaarzaam in de ruimte gebruikt worden om nissen te verlichten en op plaatsen die baat zouden hebben bij taakverlichting, zoals aanrechten in de keuken.

Ook is het belangrijk om bij de keuze van spots rekening te houden met de Colour Render Index (CRI-niveau). Een CRI van 100 is gelijk aan natuurlijk daglicht en hoe dichter een spot bij 100 CRI ligt, hoe beter het zicht zal zijn bij taken waarbij verlichting van het allergrootste belang is.

5. Overweeg plaatsen

Bij het ontwerpen van een keuken zult u ervoor willen zorgen dat er voldoende verlichting is rond de kook- en bereidingszones, zodat u veilig kunt zien wat u aan het doen bent.
Terwijl u in een badkamer, door spots met dimschakelaars te combineren, sfeer en zacht licht kunt toevoegen dat geschikt is voor een ontspannend bad, of ze harder kunt zetten voor sombere ochtenden wanneer u op gang moet komen.

U moet bij de installatie goed bedenken wat u wilt verlichten. Dus boven werkplekken, zoals een kookeiland, hebt u spots nodig die gelijkmatig over het werkgebied verdeeld zijn. Maar in andere ruimten kunt u richtspots gebruiken om kenmerken of kunstwerken te accentueren, om er de aandacht op te vestigen.

Door LED stripverlichting onder de keukenkastjes of bovenop de kastjes aan te brengen, hebt u meer mogelijkheden om het licht in lagen te verdelen. Hetzelfde geldt voor de zachte gloed van een tafellamp. Als u een open eetruimte renoveert, vermijd dan spots direct boven zitplaatsen, om te voorkomen dat de spots in uw ogen schijnen terwijl u zit.

Bij het plannen van uw keukenverlichting raden wij altijd aan om spots op een dimmer te zetten, zodat u het lichtniveau kunt aanpassen, of u nu uien aan het hakken bent of een etentje houdt. U kunt ook spots krijgen die van koel naar warm licht kunnen worden omgeschakeld, zodat u zich niet hoeft te bekommeren om de juiste lichtsterkte en -kleur.

Onze keukens zijn multifunctionele ruimtes en de verlichting moet geschikt zijn voor verschillende activiteiten, van koken tot werken en gezellig samenzijn. Het is dus altijd aan te bevelen om in elke ruimte drie soorten verlichting te hebben. Taakverlichting, sfeerverlichting, en accentverlichting, zodat u de keus hebt om het perfecte lichtniveau te creëren.

Hoeveel leds kunt u op één schakelaar aansluiten?

Het aantal lampen dat u op één schakelaar kunt aansluiten, hangt af van het wattage van de lampen en het vermogen van de schakelaars in uw elektrisch paneel. Een gekwalificeerde elektricien zal de juiste nominale waarden voor uw lampen, kabels en schakelaars kunnen berekenen.