Welkom bij de grootste meubelblog!

Eigenzinnige manieren om loze ruimtes in uw huis om te vormen tot zitplaatsen

Woningen zijn functionele ruimten die verschillende doeleinden vervullen. Een schuilplaats voor sommigen, een plaats om familie te brengen voor anderen. Kookplaatsen, een plaats om te rusten en te recupereren en nog zoveel meer. Zoveel als er zones rond de woning worden aangewezen, wat wij nalaten te optimaliseren zijn de dode ruimten daartussen. Men kan ze vergelijken met de “stilte tussen de gesprekken”. In kleine woningen wordt dat extra belangrijk. Net als ongemakkelijke gesprekken, kunnen dode ruimtes rommel en ongewenste dingen ophopen. De natuur van de mens staat niet toe dat ze leeg blijven en u zult de behoefte vinden om ze op te vullen.

Loze ruimtes zijn als onontdekte schatten. U bent er door omringd, u leeft er omheen in een huis en toch weet u meestal niet wat u ermee moet doen. Vaak verdoezelen of negeren wij ze, zonder het flauwste idee te hebben van wat er gedaan kan worden.

Wat zijn loze ruimtes?

Zo goed als wij weten welke ruimte in een huis niet gebruikt worden, weten wij ook niet wat wij er mee moeten doen. loze ruimtes zijn onder meer die langs de gangen, hoeken van grote kamers, de onderkant van een trap, vensterbanken, balkons en nog veel meer.

Nu kunnen lege ruimtes aan hun lot overgelaten worden en wat er meestal gebeurt, is dat het overtollige bezittingen er uiteindelijk komt te liggen. Doorgangen worden een plaats waar instrumenten/ extra meubels zich ophopen en de ruimte onder de trap wordt een opslagplaats van ongebruikte huisraad en nog veel meer.

De beste manier om lege ruimtes optimaal te benutten is ze goed te plannen voor zitplaatsen. Hoeveel zitplaatsen wij ook plannen rond een nieuwe woning, het kan nog te kort schieten. Voeg er daarom zoveel toe als u wilt en gebruik enkele van de onderstaande ideeën om u daarbij te helpen.

Verander die hal in een mini leefruimte met zitplaatsen

De hal is de ruimte die wij binnenlopen als wij een huis binnengaan. Vaak staan er alleen basismeubelen in, een tafeltje, wat haakjes om spullen op te hangen en meer niet. Als er ruimte is in uw hal, waarom zou u die dan niet ombouwen tot een zithoek voor de gasten? Plaats een lange lage bank of een paar stoelen. Zo kunnen de gasten uitrusten, hun vermoeidheid wegwerken, of hun schoenen aantrekken – een perfecte wachtkamer voordat zij uw woonkamer binnengaan. U kunt zelfs opbergruimte creëren met kistjes voor jassen, paraplu’s en andere dergelijke noodvoorwerpen.

Weggestopt meubilair onder de trap

Een van de slimste en goedkoopste zitgelegenheden is de trap. Deze ruimte wordt vaak verwaarloosd en onderbenut en ligt ver weg van de voornaamste woonruimte. Geef deze onhandige ruimte wat werk met de zitplaatsen van het gemak. Plaats een eettafel, een voetenbankje of zelfs een zitzak. Hier gelden geen regels. U kunt zelfs extra opbergruimte creëren met het zitmeubel.

Woonkamers zien er warm en uitnodigend uit met verlaagde zetels

Ideeën voor verlaagde zitmeubelen zijn geweldig voor woonkamers, en zijn een slimme manier in plaats van standaard sofa’s. Ze kunnen gebruikt worden naar gelang van de gelegenheid, ingeklapt worden als ze niet gebruikt worden en zelfs verplaatst worden naar gelang van de behoefte. Voor heel kleine woningen kan een salontafel met verlaagde zitplaatsen zelfs dienst doen als eethoek.

Gezellig zitten op een balkon

Hoe groot of klein ze misschien ook zijn, balkons staan vaak gewoon vol met potplanten of tuintjes. U kunt ze optimaal benutten door er een paar stoelen en een tafel, krukjes of banken neer te zetten. Behalve een theekransje bieden ze ook rust en ontspanning, vooral wanneer u wilt ontstressen en even weg wilt uit de chaos.

Geniet van de rustige muziek

De huizen van vandaag hebben zo veel ramen, vooral grote Franse, en zo veel daarvan nemen muren in beslag en beperken de ruimte tot een minimum. Waarom geen zitbankje aan de ramen toevoegen dat de veranda van een vervlogen tijdperk nabootst? Dode ruimtes bij ramen in slaapkamers en lage zitjes in woonkamers kunnen er ook wat van. Zij vormen heerlijke, rustige plekken om muziek te oefenen, een ruimte om met vrienden te praten of zelfs om van stadsgezichten te genieten.

Zitplaatsen in gangen die de eindeloze eentonigheid doorbreken

Gangen of doorgangen zijn zeldzaam in de huizen van vandaag. Maar het is mogelijk om ze te benutten met banken en zitplaatsen. Het maakt de ruimte een stuk minder leeg en kan ook nog wat interessanter gemaakt worden met kleurrijke kussens en wandkleden erboven.

Zithoeken die meer doen dan kamers afmaken

Een in het oog springende bank, poef of vrij zwevende planken kunnen zoveel doen voor hoekjes die vaak onopgevuld en leeg blijven. Maak van een kale hoek een leeshoekje, gooi er wat vloerkleden in, een tafeltje en viola! U hebt een ruimte die benut kan worden.

Zit-ideeën voor op te leunen en te zitten

Kussens zijn een prima zitgelegenheid, zelfs in dringende gevallen. Koop een paar grote kleurrijke exemplaren en gooi ze zowat overal neer – op sofa’s, lege hoeken, ramen met eventueel een matje erbij. Schuif er met vrienden en familie op aan voor een roddel of een samenzijn, en u bent klaar om te gaan.

Bij het toevoegen van zitplaatsen in loze ruimtes is het belangrijk om een paar do’s en don’ts in gedachten te houden:

Plan de zitplaatsen verstandig - Het is niet omdat er ruimte opgevuld moet worden, dat dat lukraak moet gebeuren. Plan uw zitplaatsen goed, kijk wat werkt, de kleuren, de hoogte, het materiaal op basis van het gebruik en beslis dan. Zitmeubelen mogen nooit de vrije beweging belemmeren, dat verslaat het hele doel
Kies de juiste materialen - Krukjes van gras kunnen anders werken dan houten bankjes. Terwijl de eerste gemakkelijker rond gebruikt kunnen worden, kunnen de laatste onhandig zijn. Kies de geschikte materialen van de zitmeubelen, op grond van de ruimte waarin zij zullen worden geplaatst
Identificeer dode ruimten - Het is niet omdat een ruimte in huis geen meubilair heeft, dat het dode ruimte is. Ga na welke ruimten werkelijk leeg liggen, en vooral in een kleine woning, en vul die zo nodig op. Opvullen zonder doel creëert rommel en daar zult u op den duur niet meer mee kunnen leven.
Zoek naar meubelalternatieven - Zitmeubelen in dode ruimten moeten niet noodzakelijk één enkel doel dienen. Probeer opbergruimte, multifunctionele meubels en andere accessoires toe te voegen die andere doeleinden dienen.
Vergeet nooit de verlichting - Dode ruimten zijn ook vaak donker en verwaarloosd. Hoe nuttig ze ook gemaakt worden, vergeet nooit goede verlichting toe te voegen - een staande lamp, een mooie kroonluchter - om de moeite waard te maken