Welkom bij de grootste meubelblog!

5 Stijlvolle ideeën voor kleine keukens

Kleine keukens hebben hun eigen beperkingen, maar sommige vernuftige ideeën en slimme ontwerpen geven er net de juiste uitstraling aan.

Kleine woorden als deze hebben hun eigen connotaties. Zij helpen ons beslissen, besluiten over hoeveel wij eten, wat wij dragen, waar wij heengaan. Klein is mooi. Net als gedichten en coupletten. Er kan zo veel gezegd worden in weinig woorden.

Zij helpen ons beslissen, besluiten over hoeveel wij eten, wat wij dragen, waar wij heengaan. Net als gedichten en coupletten. Er kan zo veel gezegd worden in weinig woorden.

In een huis kan klein mooi zijn, maar het kan ook beperkend en verstikkend zijn. Het kan betekenen dat er heel weinig ruimte is om te manoeuvreren tussen het aanrecht en de kookplaat in de keuken. Of het kan betekenen dat meubels een kamer opslokken en overweldigen. Klein kan gezellig en warm zijn, of het kan zelfs betekenen dat de ruimte optimaal gebruikt wordt voor de juiste meubels en inrichting. Bij het inrichten van kleinere ruimten in huizen is het lastig om ervoor te zorgen dat alles precies goed bij elkaar staat, dat het niet overweldigt en dat de mensen het toch uitnodigend en warm vinden.

Hoe goed kleine ruimtes ook zijn, ze hebben meer werk nodig dan grotere ruimtes in huizen. Net zoals voor het bereiden van een kleine hamburger meer groenten in blokjes gesneden moeten worden, meer sausjes moeten worden toegevoegd en extra smaak moet worden toegevoegd, zo geldt dat ook voor keukens. De keuken is zo’n ruimte die het meest te lijden heeft onder het feit dat er te veel dingen in gepropt worden. Het is vaak de laatste ruimte waar naar gekeken wordt bij het ontwerpen van een huis, en die vaak willekeurig en zonder plan in elkaar gezet wordt. Maar denk er eens over na, een huisvrouw brengt hier het grootste deel van haar tijd door. Van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat kookt en eet een gezin in de keuken, komt er samen en verbindt zich met elkaar. Stelt u zich voor dat u zich dan in deze kleine ruimte moet wringen en er ongemakkelijk in moet navigeren?

Een kleine keuken hoeft geen straf te zijn of culinaire sleur. Het hoeft geen beperking te zijn, als een strakke kleding waar u niet in lijkt te passen. Met wat creatieve ideeën voor de indeling van een kleine keuken en veel inspiratie is het mogelijk om meer in uw kookruimte te stoppen en er elke dag een uitnodigende ruimte van te maken. Hieronder vindt u vijf gouden regeltjes die u kunt toepassen om uw kleine keuken om te toveren. Hier zijn een paar kleine keuken inrichtingsideeën voor u.

Decoreer met neutrale kleuren

Neutrale kleuren, of het nu op kleding, in voedsel of in een ruimte is, bieden een leeg palet. Het straalt het licht uit en omarmt een ruimte. In kleine keukens geven de neutrale tinten een lichtgevend aura, vervagen hoeken en scheidingen, camoufleren naden en geven samenhang aan elke ruimte. Terwijl u zich tegoed doet aan eten, komt een eenvoudige witte rijstschotel beter tot zijn recht met de kleurrijke vegetarische bereidingen ernaast, die uw eetlust vergroten. Op dezelfde manier ziet een effen witte jurk er elegant en chic uit en is ook een ruw palet om creativiteit op te bouwen.
Kleine, mini keukenontwerpideeën met versiering in neutrale kleuren
Neutraal gekleurde planken zijn een perfecte mengeling van modern en stijlvol

Ontwerpidee: Neutrale kleuren in wit, beige, pastels gaan goed samen met gedempte laminaten en effen kleurvlakken. Een kookhoek die licht en luchtig is, zal groter lijken en een gevoel van ruimte geven. Om het creatief te maken, kunt u het decoreren met helder servies, eigenzinnig hang- en sluitwerk, siertegels en decoratieve jaloezieën. Is dat geen prachtig idee voor een kleine moderne keuken?

Verfraai uw kasten

Keukens bestaan uit kasten. Die zijn te vergelijken met accessoires die kleding opfleuren, waardoor een eenvoudig stuk fleuriger en chiquer lijkt. Kasten zijn meer dan functionele opbergmeubelen. Zij verbergen rommel, geven diepte aan de keuken, geven textuur aan de ruimte. U kunt ze gebruiken om de ruimte visueel uit te breiden en er tegelijk voor te zorgen dat elk deel van zelfs de kleinste keuken optimaal wordt benut.
Verfraai uw kasten voor kleine keukens en ontwerpideeën voor minikeukens
Benut elke hoek van uw keuken met deze kleurrijke kasten

Ontwerpidee: Benut elke vierkante centimeter van de keuken optimaal door open kasten, richels, hoeken en manden toe te voegen. Laat nooit dode hoeken over en bouw ze om tot voorraadkastjes voor apparaten. Dit is vooral het geval in kleine keukens, die schaars zijn en er mooi uit kunnen zien door een paar slimme opberg-hacks.

Modulaire elementen doen het goed in kleine keukens

Een kant-en-klaar kleedje halen, uitgeprobeerd in de winkel, is een betere optie dan er telkens weer een te laten naaien en veranderen. Dit werkt ook voor buiten de deur eten. Kleine keukens kunnen de extra ruimte van met de hand gemaakte meubels en decor niet aan. Er zijn heel wat aanpassingen en veranderingen die nodig zijn, wat tijd- en geldverspilling kan lijken. De volgende beste optie is dus om modulair te gaan. Wanneer de ruimte beperkt is, zijn modulaire keukenontwerpen het beste voor kleine keukenopstellingen, en zorgen zij ervoor dat elk stukje van uw ruimte benut wordt. Van muur tot muur, en van vloer tot plafond, modulaire keukens zorgen voor een slim ruimte ontwerp.
Mini keukenontwerp ideeën om elk hoekje van de ruimte te benutten
Een modulair keukenblok om ieder stukje van de ruimte slim te benutten

Ontwerp idee: Bij kleine keukens hoort een gebrek aan bergruimte. Bouw waar mogelijk modulaire elementen. Uittrekbare voorraadkasten, uitschuifbare onderkasten, hoeken in onderkasten. Bovenkasten bieden extra bergruimte die nuttig is. Er zijn een hele reeks mogelijkheden om te onderzoeken.

Breek de ruimte open

Kleine keukens zijn beperkend en werken zeer bedrijvig, omdat er zoveel in gebeurt. Net zoals kleinere kledingstukken versierd kunnen worden met langere en dikkere accessoires, kan een kleine keuken opener gemaakt worden door de ruimte visueel te veranderen. Door grenzen en muren weg te halen trouwt u een keuken met de rest van het huis. Plaats een ontbijttoog als subtiele afscheiding, schilder de ruimte anders dan de rest van het huis, gebruik meubels als afscheiding – dit zijn allemaal ideeën voor een kleine moderne keuken. Maak gebruik van grote ramen die het zonlicht naar binnen filteren, waardoor het licht en luchtig wordt. Daglicht kan karakter en charme toevoegen dat geen enkel ander detail kan.
Mini keukenontwerp ideeën met naar buiten gericht aanrecht met ontbijt maakt meer ruimte
Een naar buiten gericht aanrecht met een ontbijt maakt de ruimte eigentijdser

Ontwerpidee: Een geweldig idee voor de inrichting van een kleine keuken is het toevoegen van multifunctionele elementen aan de ruimte. Laat uw naar buiten gerichte aanrecht een dubbele functie vervullen door het te gebruiken als kookoppervlak en als een heerlijke ontbijttoog. Barkrukken bieden extra zitplaatsen voor gezellige gesprekken, die gemakkelijk weggestopt kunnen worden. Gebruik uw aanrecht als bakhoek wanneer u niet aan het koken bent. Deze en nog veel meer van dergelijke hacks kunnen de ruimte open maken.

Leg de nadruk op de Gouden Driehoek in de keuken

Ontwerpen is kunst en wetenschap, en dat geldt zowel voor de structuur van de kleding als voor het concept van het koken. Bij kleine keukens vertaalt zich dat in de typische gouden driehoek van de ontwerpideeën voor een minikeuken – kookplaat, wasbak en koelkast in een driehoekige opstelling voor gemakkelijke toegang. Deze ruimte optimaliserende stijl wordt vaak onderbenut en te weinig gebruikt, maar kan de functie en de indeling aanzienlijk verbeteren.
Klein huis mini keukenontwerp met een slimme indeling maakt alles toegankelijk
Een slimme indeling maakt alles toegankelijk in deze compacte keuken

Ontwerpidee: Of uw keuken nu een L-vormig, U-vormig of parallel ontwerp heeft, het is mogelijk om deze driehoek erin te verwerken. Door twee van deze elementen langs de ene muur te plaatsen en de derde langs de andere, door deze elementen op één lijn te plaatsen vermindert u uw benenwerk, en kanaliseert u negatieve ruimte naar het midden van de ruimte.

Kleine keukens zijn een zegen. Zij bieden een palet om mee te spelen, dus veel plezier met ontwerpen en versieringen. De truc om ermee te werken is ze te zien als kleren of voedsel. Hoe meer u uw kleine keuken verkent, hoe meer de mogelijkheden eindeloos en onbegrensd lijken.