Welkom bij de grootste meubelblog!

Lichtplan keuken

Alles wat u moet weten om uw verlichting tot in de puntjes te plannen

Verlichting kan elke ruimte maken of breken – en misschien wel geen enkele meer dan keukens. Als u weet hoe u de keukenverlichting moet plannen, wordt dit aspect van het keukenontwerp een fluitje van een cent.

Wat voor soort keukenverlichting u ook overweegt, er zijn een paar universele richtlijnen om in gedachten te houden. Bovendien kunnen ze allemaal aangepast worden om in elke keukenstijl te werken, van ultra-modern tot gezellig landelijk.

“Een zorgvuldig gepland verlichtingsplan zal de stemming, de zones en de sfeer in een keuken veranderen, afhankelijk van de functie in de ruimte en het tijdstip van de dag,”

Eén van de eerste dingen waarmee u rekening moet houden bij het plannen van uw nieuwe keuken is de verlichting, want de elektriciteit en de fittingen moeten aan het begin van het project geïnstalleerd worden, vóór het stukadoor, het decoreren en het plaatsen. Het is een integrerend deel van elk plan en dit is uw enige kans om het goed te doen.

Plan de verlichting wanneer u nadenkt over het loodgieterswerk van uw keukenideeën, wordt adviseert. Als vuistregel moet u voor de verlichting evenveel budget uittrekken als voor de vloerbedekking. Uw keuzes zullen afhangen van de grootte van de ruimte en of uw kamer een hoog of laag plafond heeft.

Lichtplan van uw keuken

De sleutel tot een geslaagd lichtplan ligt in de gelaagdheid van de effecten, dus u moet proberen de verlichting in te delen volgens het gebruik – werk (taak), dineren en stemming (sfeer) en het creëren van de wow-factor (functie). Het is belangrijk dat u zich op alle drie concentreert, en overweeg dimbare oplossingen voor nog meer flexibiliteit.

Dit kan onder meer schijnwerpers onder de kasten, wandverlichting, plafondverlichting, en werkverlichting zijn, die zich op specifieke delen van de keuken richt en architectonisch interessante gebieden kan accentueren.

Hoe begint u met het plannen van de verlichting in een keuken?

Zoals wij uw vertelde, is de verlichting een van de stukjes van uw keukenpuzzel die u liever vroeg dan laat moet plannen.

Zorg dat de plaatsing van de kasten min of meer vastligt voordat u de eerste vastlegging doet.
Als dat eenmaal klaar is, kan een los lichtplan worden gemaakt, waarbij op een paar dingen wordt gelet. Daartoe behoort dat u niet in uw eigen schaduw bij de gootsteen staat en dat u voorzieningen treft voor de verlichting van de interne kastgedeelten.

Het kiezen van de juiste verlichting is een belangrijke overweging bij het maken van een interieurschema. Elke ruimte heeft zijn eigen unieke reeks overwegingen, maar in een keuken is de verlichting een echt belangrijk element van het ontwerp, en er moet al vroeg in de ontwerpfase over nagedacht worden. Maar al te vaak is de verlichting in een keuken een bijzaak.

De keuken is een ruimte die voor veel verschillende rollen gebruikt wordt. Wij doen in onze keukens meer dan koken en eten, het is de plaats waar wij samenkomen, socialiseren, huiswerk maken en andere gezinsactiviteiten doen, wat betekent dat deze ruimte op verschillende tijdstippen van de dag een reeks verlichtingsmogelijkheden vereist. Verlichting moet functioneel zijn, maar ook de sfeer kunnen bepalen van een ontspanningsruimte.

Er zijn drie basistypen verlichting waarmee in elk interieur rekening moet worden gehouden, niet alleen in een keuken. Als u uitwerkt hoe en waar u die kunt gebruiken, kunt u een weloverwogen verlichtingsplan maken en een keuken die in evenwicht is met bruikbaar en sfeervol licht.

Wat zijn de belangrijkste soorten verlichting en hoe zijn ze van toepassing in een keuken?

Bij het plannen van keukenverlichting – en dat geldt voor elke ruimte – zijn er drie hoofdvormen van verlichting waarmee rekening moet worden gehouden. Dat zijn werkverlichting, sfeerverlichting en accentverlichting.

Werkverlichting is de meest gunstige vorm van verlichting voor elk keukenplan.
Dit komt omdat zij tot doel heeft een ruimte te verlichten die u zult gebruiken.

Werkverlichting is bij uitstek geschikt voor de plaatsen waar u goed moet kunnen zien. Zoals wanneer u voedsel aan het bereiden bent of recepten of kookinstructies moet lezen.

Omgevingsverlichting, of sfeerverlichting, is de meest algemene verlichting. Deze wordt gebruikt om een algemene verlichting in een ruimte te geven. “Spots zijn een populaire keuze voor keukens, omdat ze een volledige verlichting van de ruimte mogelijk maken zonder de rommel van lampen en draden.

Tenslotte hebben we accent-, of decoratieve verlichting, die gebruikt wordt om visueel belang toe te voegen. Dit kunnen opvallende lampen zijn, eilandstrips en verlichte werkbladen.

De sleutel tot een geslaagd verlichtingsplan is de combinatie van deze drie. “Een open keuken heeft meestal multifunctioneel gebruik nodig, van dineren, amuseren, ontspannen tot huiswerk maken, dus deze taken moeten in het verlichtingsplan weerspiegeld worden. Door de verlichting in lagen aan te brengen, kunt u de toon zetten naar gelang de stemming en het tijdstip van de dag.

Probeer, in het verlengde hiervan, uw verlichting multifunctioneel te maken. Met dimschakelaars voor spots kunt u ze laten werken, ongeacht de toon of het uur van de dag.

Waar moeten lampen in een keuken geplaatst worden?

Misschien is de belangrijkste vraag bij het plannen van keukenverlichting wel het uitwerken van de plaats waar ze moeten komen. U moet zich immers bewust zijn van wat u niet moet doen bij het ontwerpen van een keuken.

Bij het bepalen van de plaats van uw verlichting moet u in de eerste plaats rekening houden met de architectuur en de indeling van uw keuken, en of er natuurlijk licht is en uit welke richting dat komt. Houd ook rekening met de hoogte van het plafond en de verhoudingen van de ruimte. Bereken vervolgens waar u gericht licht nodig hebt. Hebt u eenmaal deze basisverlichting, overweeg dan de decoratieve aspecten. Wilt u een dramatische kroonluchter of een trio van hanglampen rond het eiland of boven de eethoek.

Als het erom gaat verlichting in een keuken te brengen, gaat het erom te plannen en te bedenken waar de lampen het beste zullen zitten. Taakverlichting, zoals hanglampen, werkt bijzonder goed boven aanrechtbladen om een bepaald gebied te benadrukken. Alternatieve ideeën voor wandverlichting zijn de perfecte aanvulling op elk compact schema. U kunt kiezen voor kleinere wandopties die een mooi verwarmend licht op rekken en werkbladen zullen richten.

Integreer ook verlichting in uw keukenopbergideeën. “Overweeg de “warme gloed” gebieden, waar bijvoorbeeld kastverlichting kan blijven branden om door glas te schijnen die weer op glazen planken gestapeld zijn, om een sfeer te scheppen tijdens het eten in de keuken. “Plintverlichting is ook populair, met kleine, subtiele lichtschijfjes die over de vloer schijnen. Denk ook goed na over de verlichting boven keukeneilanden, want dit wordt vaak de belangrijkste voorbereidingsruimte en goede verlichting is essentieel.

Verlichting onder de kastjes is goed om het lichtniveau op te voeren waar dat nodig is, moet verborgen zijn, geen puntjes zichtbaar. Idealiter dimbaar, want deze hebben een tweede functie als rustgevende nachtverlichting, als er geen schakelaar is dan kan een sensor met variabele tijdsinstelling een compromis zijn.

Hoe berekent u hoeveel lampen u nodig heeft?

Hoe lang is de snoer? Het aantal lampen dat nodig is in uw keukenschema hangt van een aantal dingen af, dus geen enkel antwoord past over de hele linie.

Het hangt af van de structuur en de indeling van de keuken, en ook van de hoeveelheid natuurlijk licht in de ruimte.

Hoe lang moeten hanglampen zijn?

Hangverlichting is bijzonder populair in keukens, vooral als verlichtingsideeën voor kookeilanden. En daar zijn goede redenen voor.

Wij raden altijd aan om een mooie hanglamp als middelpunt in een keuken te hebben. De zachte gloed die van het opvallende middenstuk uitgaat, helpt de keuken te zoneren en maakt een onderscheid tussen de verschillende gebieden in de keuken. Dit geeft duidelijk een ruimte aan die gemaakt is om te socialiseren en te eten.

Hoe begeerlijk ze ook zijn, u wilt er wel zeker van zijn dat u de juiste lengte hebt. U wilt immers dat het een nuttige lichtbron is zonder in de weg te zitten. “Hangers moeten 25-50 centimeter onder een 2,6 meter plafond hangen. Bijvoorbeeld, voor een plafond van 4 meter, moet de hanglamp 15-23 centimeter lager hangen. Sets van drie werken heel goed samen en zorgen ervoor dat de volledige lengte van het eiland verlicht kan worden.

U wilt niet dat de verlichting te laag hangt. U moet zorgen voor voldoende vrije ruimte boven kranen, of voor afruimen als u uw eiland gebruikt om te eten. Het is ook belangrijk als u hangverlichting als werkverlichting gebruikt, dat u ervoor zorgt dat ze op een praktische hoogte hangt, zodat u de ruimte efficiënt kunt gebruiken zonder er tegenaan te stoten. Als u een prachtig uitzicht heeft vanuit een raam of u houdt van bijeenkomsten in uw keuken, zorg er dan voor dat de hangverlichting niet zo laag hangt dat het uitzicht erdoor wordt geblokkeerd. U wilt uw etentje niet doorbrengen met praten tegen een aantrekkelijke lampenkap!

Ten slotte, als u meer dan één hanglamp gebruikt, zorg er dan voor dat u ze goed plaatst. “Houd de hangers op gelijke afstand van elkaar om een gevoel van symmetrie te bevorderen. Houd ook elke eindhanger ongeveer 6 centimeter binnen de rand van het eiland.

Hoe ver moet de lampen uit elkaar geplaatst worden?

Net als bij hanglampen moet goed worden nagedacht over de plaats van lampen en spots.

Hanglampen zijn een uitstekende keuze voor kleine keukenverlichtingsideeën en voor degenen met een heel laag plafond, omdat ze zo veelzijdig en variabel zijn wat betreft de plaats waar ze geplaatst kunnen worden. Bij het plaatsen van de lampen is het altijd aan te bevelen uw plafondhoogte door 2 te delen, zodat u de nodige ruimte hebt tussen elke hanglamp.

Hoe helder moet keukenverlichting zijn?

In het ideale geval moet uw keukenverlichtingsschema flexibel zijn en u de mogelijkheid bieden om zowel lichtere als dimmerbare opties op te nemen. Met een gelaagd verlichtingsplan kunt u een ruimte zo licht of stemmig maken als u wilt – en op alle juiste plaatsen.

Een keuken, die veelzijdigheid vereist, is vaak kookruimte, entertainment, thuiskantoor en woonkamer. Uw verlichting moet kunnen veranderen, in plaats van alleen maar aan, uit of af en toe gedimd te zijn.

LED-verlichting is op het ogenblik een populaire keuze bij klanten. Ze zorgen niet alleen voor een ruime verlichting van drukke werkplekken, maar ze verfraaien de ruimte ook esthetisch. Ze zijn ook een energie-efficiënte optie en gaan veel langer mee dan standaard gloeilampen. LED-verlichting is veelzijdig en subtiel. Zij maakt een gestroomlijnd ontwerp door uw keuken mogelijk en brengt werkbladen en kasten tot leven.

Welke IP-waarde heb ik nodig voor een keukenlamp?

Het zijn niet alleen badkamers waar uw lichtbronnen en water elkaar kunnen ontmoeten. Verlichting met een IP-waarde is niet noodzakelijk. Het kan echter de voorkeur verdienen om in de keuken verlichting met een IP20-waarde te gebruiken, omdat die een betere bescherming bieden tegen stof, vuil en condensatie.

Wij raden aan om de verlichting minstens 60 cm van een waterbron vandaan te houden, dus niet boven de gootsteen te hangen. Wij raden meestal aan om ook geen lampen boven de kookplaat te hangen. Dat is omdat ze dan vettig kunnen worden en de hitte ze kan aantasten.

Wat is de huidige trend voor keukenverlichting?

Net als in de rest van het huis – komen er ook bij keukenverlichting trends in het spel. Op dit moment zijn er een paar belangrijke keukentrends voor verlichting. Daartoe behoren organische vormen en materialen, en gedurfdere kleurkeuzes.

Wij zien een toename van natuurlijke texturen in elke ruimte van het huis, ook in de keuken. Bij deze trend gaat het erom organische materialen te gebruiken, en hun onvolmaakte texturen en vormen te omhelzen.

Zachte, sculpturale, organische vormen zijn op het ogenblik erg in trek. Dit gaat samen met optische en diamanten glasafwerkingen die het licht verspreiden en zo een elegante en uitnodigende uitstraling creëren. Wij zien ook een echte verschuiving naar onze elegante hangers van handgeblazen glas boven keukeneilanden en eettafels. En we zien dat er veel meer kleur wordt gebruikt, met gedurfdere juweelachtige tinten om een visueel statement te maken.